22-åringen var i början av rättegången tillbaka i domkyrkan vid en syn av brottsplatsen. Foto: Polisen/TT

22-åringen erkänner stölden av regalierna

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkte 22-åringen erkände stölden av av regalierna från Strängnäs under rättegångens sista dag. Nu vill åklagaren se honom dömas till fängelse i sex år.

Bland annat på grund av föremålens kulturhistoriska värde.

– Det handlar inte om vilken kung som helst utan om Gustav Vasas son, säger Reena Devgun.

Tidigare har 22-åringen påstått att han endast råkade vara i domkyrkan vid stölden den 31 juli förra året. Han har sagt att han sett stölden och att han ”kände sig girig” när han såg de kvarlämnade spirorna i den sönderslagna montern samt att han då sträckte sig efter in i montern, skurit sig på glaset och sedan ändrat sig.

Men efter att hans dna även hittats på de återfunna regalierna valde han att erkänna när rättegången återupptogs på fredagen.

Yrkar på sex års fängelse

Åklagaren Reena Devgun framhöll att stölden har inneburit synnerligen kännbar skada på grund av föremålens kulturhistoriskt höga värde.

– Det handlar inte om vilken kung som helst utan om Gustav Vasas son, säger hon.

Det är bland annat därför hon på att mannen ska dömas till fängelse i sex år.

Tidigare dom

22-åringens advokat, Johan Eriksson, tycker att straffvärdet är betydligt lägre. Han hänvisar till en tidigare dom som argumenterar för att det ska få inverkan på strafflängden om tjuvarna medverkar till att stöldgodset återbördas.

– Jag tänker att detta ska sätta ner straffvärdet med åtminstone en tredjedel, säger Johan Eriksson.

22-åringen kommer att vara kvar i häktet i väntan på domen – som väntas komma om en vecka.

Stöldgodset:

En 400 år gammal kungakrona och ett riksäpple som tillhört Karl IX. Enligt förundersökningen skadades kronan vid stölden.

En krona som tillhört drottning Kristina den äldre, från samma tid.

I montern fanns även ytterligare ett riksäpple och två spiror. På en av spirorna hittades blod från den misstänkte 22-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.