Foto: TT

Nu blir högkostnadskorten digitala

Publicerad

Sjukvården i länet inför nu digitala högkostnad och frikort. Det gamla systemet med stämpelkort kommer att försvinna och ett nytt digitalt system tar över första maj.

– Med det här systemet så finns det ingen risk att du tappar bort dina kvitton eller remsor längre. Vi kan erbjuda en trygg och säker tjänst som garanterar att vården kan lägga mindre tid på pappersarbete och mer tid på de som behöver vår hjälp, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Fredrik Lundgren i ett pressmeddelande.

Gäller för all vård i länet

Digitaliseringen omfattar all sjukvård i länet. Både på sjukvården i landstinget men också på privata vårdcentraler och vårdgivare. Det innebär att patienter inte längre måste visa upp olika papper vid besök utan istället registreras besöket och betalningen digitalt.

Gamla frikorten in i nya systemet

När patienter som har högkostnads eller frikort besöker sin vårdcentral från och med den första maj så kommer då deras kort att registreras i det nya digitala systemet. Där kommer sedan all information finnas för framtida besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.