Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eskilstunabor om cykelstölder som de har utsatts för. Anneli Tjulstad fick tillbaka sin stulna cykel genom att stå upp mot tjuven. Foto: Björn Jansson/SVT och Fredrik Sandberg/TT

Nu börjar högsäsongen för cykelstölder – Anneli i Eskilstuna konfronterade tjuven

Publicerad

Med soligare dagar tar många fram cykeln, men högsäsongen för cykeltjuvar börjar också. Hör om några Eskilstunabors erfarenhet av cykelstölder.

Var åttonde minut stjäls en cykel i Sverige och mindre än en procent av alla stölder klaras upp, enligt Svenska stöldskyddsföreningen.

Förra året anmäldes 1 232 cykelstölder i Sörmland och 57 765 i hela landet.

cykelstöld

Mörkertalet är dock stort och det verkliga antalet stulna cyklar i landet överstiger sannolikt 500 000 stulna cyklar varje år, enligt en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) förra året.

Många väljer bort cykel

Enligt en undersökning som SSF Stöldskyddsföreningen har gjort väljer över 50 procent att inte cykla alls efter att ha blivit utsatta för en cykelstöld, eller väljer bort nyinköpt cykel för vissa resor.

– Vi har en infrastrukturförändring i samhället där vi bygger fler cykelbanor för att bidra till hälsa och miljö. Men det går helt tvärt emot vad folk gör i rädsla för att få sin cykel stulen. Det är inte okej nånstans, säger Lina Nilsson från SSF Stöldskyddsföreningen till SVT.

Anneli Tjulstad från Eskilstuna fick sin cykel stulen men lyckades ta tillbaka den.

Hör henne och fler Eskilstunabor berätta om cykelstölder som de har varit med om i videoklippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

cykelstöld

Mer i ämnet