Nu får 60-åringar söka studiebidrag – ska göra det lättare att skola om sig

Publicerad

Efter årsskiftet kommer åldersgränsen för att söka studiemedel att höjas till 60 år. Det här är en del av januariavtal och syftet är att göra det lättare för äldre att skola om sig.

– Jag håller på med mycket fysiskt arbete så man funderar på ett mindre fysiskt arbete de sista åren, säger 53-årige ventilationsteknikern Ilpo Kinnunen.

Åldersgränsen för den som vill söka studiemedel höjs från dagens 56 till 60 år. Det innebär att det går att få studiemedel till och med året man fyller 60.

Samtidigt ändras åldern då lånebeloppet trappas ned från 47 till 51 år.

Ska kunna jobba längre

– Man vill att folk ska kunna jobba längre och då behöver man sannolikt utbilda sig för att bibehålla eller utveckla sin kompetens, säger Carl-Johan Stolt, utredare på CSN, Centrala Studiestödsnämnden.

En av punkterna i det så kallade januariavtalet var att öka möjligheterna att kunna vidareutbilda sig eller omskola sig högre upp i åldrarna.

– Pensionsåldrarna höjs de kommande åren i en stegvis trappa och då vill man också att studiestödet ska följa med så att det finns en möjlighet för äldre att studera och finansiera sina studier, säger han.

Fler äldre får studiemedel

Under pandemin har det varit alltfler äldre som fått studiemedel. 2018 var det nästan 1 200 personer som fick studiemedel i åldersgruppen 50 till 59 år, förra året var det 2 169.

Antalet studiemedelstagare i Sverige från 2016 – 2020. Foto: SVT Design

Det är få över 50 år som har studiemedel, hur många tror du kommer nyttja det här?

– Det är inga jättestora summor men det är viktigt för var och en som kan ta studiemedel. Om man inte kan studera av andra skäl så kanske studiemedel är det som gör att man fixar det finansiellt och kan studera, säger Carl-Johan Stolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.