Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT:s reporter får träning på recept. Foto: SVT

Nu kan sörmlänningarna söka träning på recept – digitalt

Publicerad

I Region Sörmland går det att få fysisk aktivitet på recept, istället för eller tillsammans med läkemedel. Nu kan sörmlänningarna dessutom söka hjälpen via den digitala tjänsten Vårdkontakt direkt.

– Fysisk aktivitet påverkar vår hälsa väldigt positivt, säger Eva-Lena Kohn vid Region Sörmland.

Hur ofta tränar du, hur länge och hur jobbigt är det? Det är frågor du kommer att få svara på om du söker fysisk aktivitet på recept via Region Sörmlands digitala tjänst Vårdkontakt direkt.

– Jag hoppas att fler får upp ögonen för fysisk aktivitet på recept, säger Katarina Forsberg, ehälsostrateg vid regionen.

”Kan förebygga folksjukdomar”

De som beviljas hjälpen kan ordineras allt från promenader till gruppträning.

– Fysisk aktivitet påverkar vår hälsa väldigt positivt, det kan förebygga många av våra folksjukdomar. Man stärker upp kroppen, och sinnet också för den delen, säger Eva-Lena Kohn, strateg på Hälsovalsstaben i Region Sörmland.

Inte helt digitalt

Hela processen är dock inte digital, utan den som sökt hjälp måste sedan ta sig till sin vårdcentral.

– Man kan inte få receptet utskrivet direkt utan det krävs att personalen på vårdcentralen gör en bedömning, säger Katarina Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.