Lokalen i Svista är 13 900 kvadratmeter stor, men 2025 väntas Senior ha byggt ut och ha en anläggning på totalt 70 000 kvadratmeter. Foto: SVT

Bekräftat: Kinesiskt batteriföretag etablerar sig i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Som SVT Nyheter Sörmland rapporterade under onsdagen kommer det kinesiska företaget Shenzhen Senior Technology Material etablera sig i Eskilstuna. En satsning som kan ge kommunen mellan 500 och 600 nya jobb, det bekräftade Eskilstuna kommun under en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

Shenzhen Senior Technology Material, som ofta förkortas som bara Senior, tillverkar bland annat komponenter till litiumbatterier. Planen är att anläggningen ska verka som underleverantör till det svenska företaget Northvolt, som har anläggningar i Skellefteå och Västerås.

I en första fas kommer företaget hyra en lokal i Svista utanför Eskilstuna. I samma område som H&M:s lager. Enligt företagets ansvariga i Europa kommer man fram till årsskiftet anställa 80 till 100 personer. I ett senare läge är tanken att anläggningen ska växa genom en stor utbyggnad. Enligt planen ska företaget 2025 ha mellan 500 och 600 anställda i Eskilstuna.

”Ser gärna att vi blir ett kluster”

Enligt kommunen investerar företaget 2,5 miljarder i anläggningen som blir Seniors första utanför Kina. Planen är, enligt pressmeddelandet, att anläggningen ska fungera som deras europeiska huvudkontor.

– Eskilstuna tar nu platsen som en central del i elektrifieringen av transportsektorn. Inte bara i Sverige utan i Europa. Vi har ännu en gång visat att vi är att räkna med för etableringar av nya företag såväl som befintliga företag att växa. Jag ser gärna att vi blir ett kluster av företag inom området elektrifiering, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande Eskilstuna kommun, i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.