Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar studenterna Marcus och Viktoria vid Mälardalens universitet om hur mycket de använder sociala medier och hur de påverkas. Foto: SVT

Ny forskning: Dra ner på sociala medier – och må bättre

Uppdaterad
Publicerad

Skrolla mindre och må bättre – det är resultatet av en ny studie om sociala medier. Den visar nämligen att den som använder sociala medier mindre mår bättre.

– Det påverkar sömnen och mitt fokus, säger Viktoria Kummelstam som studerar på Mälardalens universitet i Eskilstuna.

Det är forskare på Lunds universitet som tagit fram studien som visar att förändrad användning av sociala medier är bra för den psykiska hälsan.

Försökspersoner som minskade sin sociala mediekonsumtion till en halvtimme om dagen upplevde ökat välmående och självkänsla.

”Men även de som gick från att vara aktiva användare till mer passiva ”scrollare” kunde rapportera hälsoeffekter som förbättrat fokus och koncentration i vardagen”, skriver universitet.

I klippet berättar studenterna Viktoria Kummelstam och Marcus Rosenkvist vid Mälardalens universitet om hur de påverkas av sociala medier.

FAKTA OM STUDIEN

  • Publicerad i tidskriften Journal of Social and Clinical Psychology
  • 174 unga vuxna i åldern 18 – 29 år medverkade
  • Studieperioden var tre veckor lång
  • Forskargruppen bakom studien: Martin Wolgast, Katja Lundberg, Eric Palmqvist och Sima Nurali Wolgast

Källa: Lunds Universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.