Foto: Per Karlsson

Ny generation folkmusiker på Smédraget

Uppdaterad
Publicerad

När den 17:e dragspelsstämman, Smédraget, drar igång stapeln i Eskilstuna i helgen kliver en ny generation folkmusiker ut på scenen. Något som dragspelsklubben Smedbälgarna hoppas ska säkra folkmusikens framtid, framförallt när det gäller dragspel.

– Jag har dragspelet i släkten och när man väl har provat fastnar man lätt, berättar Malin Wahlgren, som ingår i det samarbetsprojekt som dragspelsklubben och musikskolan i Eskilstuna driver sedan några år tillbaka.

Och på lördag står alltså Malin tillsammans med både äldre och jämngamla musikkollegor på scenen när Smédraget drar igång på Vilstaområdet.

– Man fick prova olika instrument på musikskolan, men jag återkom till fiolen och fastnade för den, säger Freja Vilks Rydell elev på musikskolan.

Och att folkmusik inte skulle vara något för ungdomar tillbakavisar gitarristen Liam Fransholm som gladeligen kompar folkmusik med en rock t-shirt på.

– Jag har matats med rockmusik sen jag var liten, men det är ju rolig att spela allting, bara man kan någonting, avslutar Liam Fransholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer