Nyköpingspolisens nya vägbrottsgrupp har vägarna i sydöstra Sörmland som arbetsplats. Foto: SVT

Ny grupp jagar brottslingar efter vägarna

Publicerad

Nyköpingspolisens nya vägbrottsgrupp har på bara några veckor uppdagat bland annat narkotikabrott, rattfyllerier och vapenbrott. Genom att koppla samman en rad olika funktioner så kan de misstänkta brotten utredas snabbt.

Det är utefter de större vägarna runt Nyköping, Oxelösund och Trosa som vägbrottsgruppen arbetat den senaste månaden. Av erfarenhet vet polisen att mycket av den både lätta och tyngre kriminaliteten på ett eller annat sätt går att hitta via vägnätet.

– Vi har ett bra geografiskt läge med E4 som pulsåder, säger Fabian Andén, insatschef och initiativtagare till vägbrottsgruppen.

Arbetsmodellen har visat sig effektiv, men tar samtidigt relativt stora resurser i anspråk. Just nu är gruppen aktiv i en försöksperiod – hur lång den blir vill inte Fabian Andén avslöja av taktiska skäl.

– Vi ska utvärdera allt och sen får vi förhoppningsvis möjlighet att använda den här metoden i vår dagliga verksamhet, säger han.

I videoklippet ovan kan du se delar av vägbrottsgruppen i arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.