Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Patrik Norén, som lever med epilepsi, hur de nya rekommendationerna kommer att påverka honom. Foto: SVT/TT

Efter nya rekommendationen – Patrik med epilepsi: ”Medicinen är livsviktig”

Uppdaterad
Publicerad

Från den första mars rekommenderar Socialstyrelsen att personer som regelbundet och under längre tid tar receptbelagd medicin ska ha en månads beredskap i hemmet. Det för att minska sårbarheten och stärka beredskapen hos patienter, hälso- och sjukvård och apotek.

– Målet är att minska risken för att patientens behandling måste avbrytas om det blir en tillfällig störning eller brist. Risken för en ökad belastning på hälso- och sjukvård och apotek minskar också, säger Urban Nylén, medicinalråd på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Förutom patienter som regelbundet använder medicin kommer det även gälla de som använder förbrukningsartiklar under längre perioder, till exempel utrustning för kontroll av blodsocker eller stomibandage.

I klippet berättar Patrik Norén, som lever med epilepsi, hur de nya rekommendationerna kommer att påverka honom. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.