Foto: SVT

Ny SMS-tjänst ska varna om vargangrepp

Uppdaterad
Publicerad

Tamdjursägare i Sörmland kan nu ansluta sig till länsstyrelsens nya SMS-tjänst. Med hjälp av tjänsten ska alla som har djur snabbt kunna få information när ett rovdjursangrepp har skett i närheten.

Under midsommarhelgen revs 26 får av en varg i Molstabergs säteri utanför Gnesta. Nu lanserar länsstyrelsen i Sörmland en ny webbtjänst för att ge tamdjursägare bättre information om rovdjur.

– Det är en ren slump att vargangreppet inträffade just innan vi lanserade tjänsten. Vi har planerat detta under en lång tid. Nu blev det ett tråkigt sammanträffande att vargattacken inträffade precis före, säger Johan Varenius vid länsstyrelsens landsbygdsenhet. 

”Vill öka informationen och tryggheten”

Man anmäler sig till SMS-tjänsten Rovdjuralert på länsstyrelsens hemsida. Efter att länsstyrelsen har besiktigat ett rovdjursangrepp skickas sms ut till alla som är anslutna till tjänsten i närheten. Syftet är att länsstyrelsen ska bli snabbare och tydligare med informationen till djurägare i Sörmland:

– Vi har en reviretablering vid gränsen mot Stockholms län och vi vill öka informationen och tryggheten. Det känns som om all information är bra information i den här frågan, säger Johan Varenius.

Det är endast djurägare som har ett produktionsplatsnummer och som bor i Sörmlands län som kan anmäla sig till tjänsten. Liknande SMS-tjänster finns redan i Jönköpings och Östergötlands län, där det finns vargetableringar. Länsstyrelsen har nu också en ny flik på hemsidan som handlar om aktuell rovdjursinformation. Där kommer länsstyrelsen att uppdatera innehållet med nya uppgifter om exempelvis misstänkta rovdjursangrepp i länet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.