Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny solcellspark invigd – nöjesparker ska få solenergi från Nyköping Foto: SVT/TT

Ny solcellspark invigd – nöjesparker ska få solenergi från Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

Kolmården, Gröna lund och Skara sommarland ska få sin el från Nyköping i sommar. Det är planen efter att en ny solcellspark nu har invigts utanför staden. Förhoppningen är att det ska bidra till omställningen från fossila bränslen till förnybar el.

Ett samarbete mellan Parks and Resorts, som driver nöjesparkerna, och Svea Solar som äger solcellsparken har gjort det hela möjligt.

– Svea Solar har byggt den här parken och vi har förbundit oss att köpa elen. Det blir ett sätt för dem att finansiera bygget, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts.

Solcellsparken har kostat omkring 130 miljoner att anlägga och är i nuläget Sveriges största.

– Vår målbild, tillsammans med alla duktiga aktörer, är att driva på den här omställningen för att komma bort från fossila bränslen så fort det bara går, säger Svea Solars vd, Erik Martinson.

Vill bidra lokalt

Även Nyköpingsborna kommer kunna ta del av elen från parken.

– Genom att vi matar ut el även till det lokala nätet i Nyköping, så är vi med och bidrar till att minska utsläppen lokalt från och med nu. 

4 000 villors årsförbrukning

Den nya solcellsparken, som ligger i Fjällskär, invigdes under måndagen. Den ska generera drygt 20 Gwh per år, vilket motsvarar en årsförbukning av el hos ungefär 4 000 villor i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.