Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om väntan i nya förlossningsrummet på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Foto: SVT

Ny teknik skapar lugn på förlossningen i Eskilstuna – Mamman Sara: ”Kanske går smidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Vågskvalp eller musik? I ett av förlossningsrummen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna kan blivande föräldrar skapa lugn med hjälp av ljud, ljus och bilder.

– Man kan skapa en fin och harmonisk miljö som får må-bra-hormonet oxytocin att stimuleras, säger barnmorskan Anna Uhlin.

I det för tillfället rödskimrande rummet väntar Sara Rosenberg och sambon Jimmie Erlingson på att deras treårige son Elvin ska få en lillasyster. Att det specialutrustade rummet fanns hade Sara sett på sociala medier.

– Jag hade hoppats på att vi skulle få det här rummet, säger hon.

Det var under en konferens i Danmark förra året som vårdenhetschefen för förlossningen fick reda på att tekniken fanns och nu är det första rummet i Sverige på plats.

– Även personal som kommer in känner av lugnet, säger Anna Uhlin.

”Förlossningen kanske går smidigare”, följ med in i det nya förlossningsrummet på Mälarsjukhuset i klippet ovan.

Och hur gick det då för Sara, Jimmie och Elvin? Jo, på tisdagskvällen 21 maj dök hon upp – dottern Alva. Hon syns på bilden nedan.

Elvin fick sin lillasyster Alva på tisdagskvällen. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.