Nu öppnar en ny utställning om 1700-talet på Eskilstuna stadsmuseum. Foto: SVT

Ny utställning lyfter livet på 1700-talet i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nu kan Eskilstunaborna blicka in i hur livet såg ut i staden på 1700-talet. På torsdagen öppnade den nya utställningen om 1700-talet i Eskilstuna, som innehåller allt från glamourösa klänningar till pestbölder.

Elin Eriksson är antikvarie på Eskilstuna stadsmuseum och berättar att man med hjälp av egen forskning har fått en bättre bild av hur livet såg ut i trakten på 1700-talet. I utställningen presenteras bland annat elva olika personligheter från tidsepoken. Dessa baseras på bouppteckningar, domstolsprotokoll och husförhörslängder.

Ett 80-tal dog

Bland personligheterna finns en ung småbarnsmamma, som dömdes till fängelse för stöld, men som lyckades rymma. Dessvärre var hon troligtvis en av många människor från trakten som dog i pesten.

– Under hösten 1710 var det 54 personer som dog i pesten i Eskilstuna och ett 30-tal i Torshälla. Det här var ju ingen stor stad, så för den lilla befolkningen var det ganska många som dog, säger Elin Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.