Den 6 december 2016 fyllde Lilla stadsmuseet två år och i samband med det invigdes en ny utställning om 1700-talets Eskilstuna. Foto: Eskilstuna museum

Ny utställning när lilla stadsmuseet firar två år

Uppdaterad
Publicerad

Den 6 december fyllde Lilla stadsmuseet två år och i samband med det invigdes en ny utställning om 1700-talets Eskilstuna. En tid då pesten kom till stan och en speciell kniv smids i Eskilstuna fristad.

Det Lilla stadsmuseet är en utställning för barn som visar Eskilstunas historia. På plats finns Fristadstorget, Eskilstunaån och Eskilstuna slott uppbyggt men för att ta reda på vilka epoker de skulle ha med i utställningen tog de hjälp av barnen.

– Vi har ju som mål att hela tiden utveckla utställningen tillsammans med våra besökare. Barnen har varit med i våra magasin och valt ut föremål och valt hur vi ska berätta historia, säger Åsa Egeld, projektledare på Lilla Stadsmuseet.

”Torshälla brinner”

Nu är det 1700-talet som är uppe på tapeten.

– Ja, på 1700-talet brinner faktiskt stora delar av Torshälla ned, det är också så att det Eskilstuna fristad bildas och här smids en väldigt speciell kniv, det är den som Ankarström har med sig när han ska ta livet av Gustav den tredje.

En ny magisk tunnel

Här lär sig barnen historia genom att aktivt ta del av den, exempelvis genom att gå på marknad och besöka Matilda Ljungbergs café från 1920-talet, åka på upptäcksfärd i Ruddammen, och klättra på Eskilstunaindustrins skorstenar, eller kanske testa den nya magiska tunneln från 1700-talet och titta närmare på Sigurdristningen.

Är det någon station som är extra intressant?

– Nej, många älskar slottet att förflytta sig till 1500-talet och vara kunglig men det är också så att många älskar båten. Mellan 1860-talet och 1960-talet kunde man gå upp med stora båtar här i Eskilstunaån och vi har byggt upp en kopia. inte i fullskalig storlek, man kan i alla fall gå ombord på båten, säger Åsa Egel och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.