Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ny vattenläcka hotar Nyköping

Uppdaterad
Publicerad

I Nyköping finns indikationer på en ny vattenläcka, som man under fredagen håller på att lokalisera med hjälp av drönare. Nivåerna i vattentornet har sjunkit och det finns personer som inte har något vatten alls just nu. Det uppger Madeleine Jansson, VA-chef i Nyköping på en blixtinkallad presskonferens.

Det var under natten mot torsdag som den första vattenläckan inträffade. Den slog ut viktiga samhällsfunktioner och påverkade boende i både Nyköping och Oxelösund.

Nyköpings kommun har tidigare under fredagen meddelat att man kommer behöva koka dricksvattnet i flera dagar framöver. Och nu drabbas man av ytterligare ett bakslag – indikationer på en ny läcka: Vattentornet i Nyköping är tomt.

vattenläckan utanför nyköping

Äldre ska få vattenleverans

Samtidigt är det fortsatt lågt tryck i kranarna i både Nyköping och Oxelösund. Två områden är utan vatten i Nyköpings kommun. Och boende på högt belägna platser i Oxelösund har inte vatten i kranarna. Planen är att förskolor och skolor ska kunna öppna igen som vanligt på tisdag. Men man tvingas nu till en lägre nivå inom äldreomsorgen

– En nivå som kallas basal omvårdnad. Det kommer finnas personal som åker ut med vatten till de som har hemtjänst, i Oxelösunds kommun, säger Johan Persson, Kommunchef i Oxelösunds kommun.

Nyköping tittar på en liknande lösning.

Använder drönare – vädjar om hjälp

Den nya misstänkta läckan försöker man lokalisera med hjälp av drönare och personal. Kommunen vädjar också till allmänheten att säga till om de ser någon stor vattensamling.

– Så fort vi har hittat läckan börjar vi laga den, säger Madeleine Jansson, VA-chef i Nyköping.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vattenläckan utanför nyköping

Mer i ämnet