Sofia Buhrgard, planarkitekt i Nyköping berättar om planerna kring Nöthagen. Foto: Lars Adolfsson

Nya bostäder och parker – här ska Nyköping utvecklas

Publicerad

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden har sagt ja till byggplanerna i industriområdet Nöthagen i Nyköping. Parker, bostäder och skola i en ny stadsdel som man tänker sig är nästan fri från bilar.

– Området ligger nära järnvägen och det framtida resecentrumet, så det är en bra plats för Nyköping att växa på, säger planarkitekt Sofia Buhrgard.

Hela projektet med att bygga om Nöthagen beräknas ta 15 år och bygget kommer att ske etappvis. En del hus kommer att rivas men mycket kommer också att bevaras – tanken är att gammalt och nytt ska mötas.

– Vi har en del utförandebestämmelser men annars ser vi det som positivt att få ett tillskott av andra arkitekturstilar i området, säger Sofia Buhrgard.

Nöthagen Foto: Google earth/SVT

Bilfritt och skola

Eftersom området ligger gynnsamt till ur kommunikationssynpunkt kommer det att utformas med parkeringshus och parkeringsplatser i utkanterna.

– I och med att parkeringen är samordnad blir det mer naturligt att gå, cykla eller använda sig av kollektivtrafiken. Det här ska underlätta för dem som vill klara sig utan bil – även om det också kommer att finnas möjlighet att ha bil, säger Sofia Buhrgard.

Nyköpings kommun planerar även för skolverksamhet.

– Vi har ett krav på byggrätt för förskola så vi garanterar att det kommer finnas en förskola och sedan finns det möjlighet att i dom befintliga byggnaderna ha skolverksamhet. Vi har också planlagt en del av marken som kvartersmark för skola eller förskola, säger Sofia Buhrgard.

Buller från bil och tåg

Området ligger nära både E4 och järnväg men eventuella bullerproblem tänker man bygga bort.

– Vi har utformat kvarteren som slutna, där man har tysta innergårdar och parkeringshusen ska också fungera som skydd från buller, säger planarkitekt Sofia Buhrgard.

Nu ska förslaget granskas och prövas innan det slutgiltiga beslutet kan tas av kommunfullmäktige, någon gång nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.