De vattenskopande flygplanen ska vara på plats redan i maj 2020. Foto: Saab

Nya brandbekämpningsplan placeras på Skavsta

Publicerad

Två nya vattenskopande flygplan placeras på Skavsta flygplats utanför Nyköping. Målet är att planen ska vara i bruk redan till sommaren, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

De två planen är av typen Air Tractor AT-802 Fire boss och betraktas som en mindre modell av de brandbekämpningsplan som kan fälla vatten. Upp till 3 000 liter vatten kan de ta åt gången.

Basen för flygplanen blir alltså Skavsta flygplats men tanken är att de ska kunna användas över stora även utanför Sveriges gränser.

– Flygplanen kommer bli en förstärkning som ger bättre förmåga att släcka bränder från luften i norra Europa redan till sommaren 2020, säger Jakob Wernerman, enhetschef för nationella insatser och civilskydd, i ett pressmeddelande.

MSB köper tjänsten av Saab AB och enligt avtalet ska de två planen med tillhörande besättning vara på plats på Skavsta från och med slutet av maj. Fram tills dess ska det redas ut, bland annat i samarbete med räddningstjänsten, hur planen ska användas i skarpt läge.

– Att fälla vatten från luften med skopande flygplan skiljer sig från att arbeta med helikoptrar vid skogsbränder. Erfarenhet av att arbeta med skopande flygplan finns i dag inte hos alla räddningstjänster i Sverige. Även för oss på MSB är detta en ny typ av resurs. Därför behöver vi tillsammans lära oss och utveckla ett effektivt arbetssätt. Det är även en förutsättning om vi på sikt ska skaffa tillgång till större skopande flygplanen, säger Jakob Wernerman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer