De nya planen kan fälla 3 000 liter vatten åt gången. Foto: Saab

Här är Sveriges nya brandflygplan

Uppdaterad
Publicerad

Två nya vattenskopande flyplan är nu redo att tas i bruk. Från sin bas på Skavsta flyplats ska de bli en resurs för hela landet i samband med stora skogsbränder.

Det var början av april som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) meddelade att ett avtal var klart med Saab om att leverera två nya vattenskopande flygplan av typen AT-802 Fire boss. Sedan dess har piloterna utbildats och planen testflugits i Sörmland med utgångspunkt från Saab:s hangarer på Skavsta.

Planen är de första i sitt slag i Sverige och ska komplettera räddningstjänsten på marken och de vattenbombande helikoptrar som redan finns.

Ska kunna användas utomlands

Även om planen kommer att ha sin bas i Sörmland så kommer de att kunna flyttas vid behov och även kunna användas utanför Sveriges gränser.

– Flygplanen kommer bli en förstärkning som ger bättre förmåga att släcka bränder från luften i norra Europa redan till sommaren 2020, säger Jakob Wernerman, MSB:s enhetschef för nationella insatser och civilskydd, i ett pressmeddelande.

Presenteras på presskonferens

Nu i eftermiddag håller MSB en presskonferens på Skavsta flygplats där planen presenteras officiellt.

Längd: 11 meter

Vingbredd: 18 meter

Kapacitet: 3 000 liter vatten

Tillverkare: Air Tractor (USA)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.