Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bussföraren Admir Brkic fick premiärköra en av de nya elbussarna. Hör mer om dem och om vad som är viktigt för bussförarna att tänka på när de kör. Foto: SVT

Tysta och bättre batterikapacitet – snart rullar nya elbussar på Nyköpings gator

Publicerad

Under sommaren kommer flera nya elbussar börja rulla på Nyköpings gator. På tisdagen premiärkördes en av dem och planen är att den första ska tas ut i trafiken inom två veckor.

Det är 15 elbussar totalt som successivt ska ut i Nyköpings stadstrafik. Elbussar är dock inget nytt för staden. Skillnaden är att de nya bussarna är av en modernare modell, och bland de första i sin generation i trafik i Sverige.

– Det är den senaste generationen av elbussar, säger Fredrik Hallberg, affärschef Nobina Sörmland.

”Inte samma bullerproblematik”

Enligt Amal Shabibi, myndighetschef på samhällsbyggnad i Nyköpings kommun, vill kommunen satsa på elbussarna för klimatet, men också för att de är tysta.

– Det är ju väldigt mycket trafik när man bor till exempel nära en busshållplats. När en sådan buss stannar är det inte samma bullerproblematik som man kan ha med en vanlig, annan typ av motordriven, buss, säger Amal Shabibi.

Hör mer om de nya elbussarna och vad bussförare ska tänka på när de kör i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.