Foto: SVT

Nya förskoleregler inför sportlovet i Katrineholm

Publicerad

Att vara föräldraledig med ett barn och samtidigt ha det andra barnet på förskola är inte längre möjligt i Katrineholms kommun under grundskoleloven.

Regeländringen gjordes för att undvika att förskolor överbemannas med personal och även för att minska matsvinnet under loven.

– I julas var det bara hälften av de barn vi hade räknat med som dök upp. Det visar att föräldrar är lite sämre på att anmäla frånvaro just under loven, säger förskolechefen Lena Brohede.

Eftersom en förskola måste ha personal och mat för alla barn som kan tänkas komma blir det ofta ett slöseri med resurser under just loven.

Med den nya regeln hoppas kommunen att det ska bli enklare att schemalägga under loven.

Har fått viss kritik

Den nya regeln har dock fått viss kritik från en handfull av föräldrar som menar att avgiften då också borde sänkas lite. Det är något som inte kommer att ske enligt kommunen.

– Vi ser en plats i förskolan som ett årsabonnemang då man betalar en avgift månadsvis för platsen man har. Det är den principen vi har att man betalar varje månad oavsett om barnet är där eller inte, säger Johan Söderberg (S) ordförande i bildningnämnden.

Utanför loven gäller samma regler som tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer