Nya Mälartåg visades upp: ”Helt nödvändiga”

Uppdaterad
Publicerad

Wifi, cykelplatser, arbetsbord och större säten. I dag visades de nya tåg som ska trafikera Mälardalen upp för allmänheten. Utöver tidigare nämnda moderniteter lovar Mälardalstrafikens vd Mårten Levin ökad punktlighet.

– Vår ambition är att det ska vara väsentligt mycket färre fel på de här tågen än tidigare, säger han.

Sammanlagt handlar det om 33 nya tåg som köpts in för en kostnad på omkring tre och en halv miljard kronor. Enligt Mårten Levin en helt nödvändig investering.

– Vi har haft resandeökningar på över tio procent förra året. De tåg vi har är för få och de är gamla. Dagens resenärer behöver tågen, men också de som inte reser med tåg nu. Vi vill ge fler möjlighet att göra det, säger han.

Kortare restider

Förutom ökad punkligthet säger Mårten Levin att man hoppas kunna förkorta restiderna.

– Vi tror att vi kommer att kunna pressa restiderna gentemot idag, men där är det inte bara vi som styr utan det beror ju också på hur många andra tåg som är ute på spåren.

Stockholm-Eskilstuna först

Tågen kommer att börja tas i bruk nästa år. Först ut är sträckan Stockholm-Eskilstuna, sedan på Västra stambanan, Nyköpingsbanan, och Västerås-Sala. Sträckor där det idag körs lokdrivna tåg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.