Joyce Kimwaga Lundin på kontoret i Katrineholm. Foto: SVT / Oskar Jönsson

Nya problem inom Arbetsförmedlingen

Publicerad

Tio dagar efter att regeringen sparkade generaldirektören kan SVT avslöja nya uppgifter om Arbetsförmedlingen. En organisation som företräds av en styrelseledamot har fått en halv miljon kronor i bidrag från den egna myndigheten.

Vi träffar Joyce Kimwaga Lundin på hennes kontor i Katrineholm. Hon är i full gång med att förbereda inför ett viktigt möte på onsdag. Då ska hon få träffa kungen och berätta om sin organisation NEEM.

– Vi kommer att möta dem när de kommer. Sen kommer vi att ha rundabordssamtal, säger Joyce Kimwaga Lundin.

Bidrag från egna myndigheten

Det få känner till är att den organisation hon ska berätta om har fått nästan en halv miljon kronor i bidrag från Arbetsförmedlingen. Detta trots att Joyce Kimwaga Lundin själv sitter i styrelsen för myndigheten.

– Egentligen blir man efterklok efter det här, sitter man själv i en sådan organisation kanske det inte är bra, säger Joyce Kimwaga Lundin.

NEEM får bidrag för att bedriva lotsverksamhet, vilket innebär att de hjälper nyanlända att komma ut i arbetslivet. Totalt har de fått 478 211 kronor från arbetsförmedlingen under åren 2011 och 2012.

Stod för avtal

I avtal från januari 2011 finns det dokumenterat att NEEM ska börja sälja tjänster till Arbetsförmedlingen. Joyce Kimwaga Lundin är då uppsatt som kontaktperson i avtalet, vid den tidpunkten hade hon suttit i Arbetsförmedlingens styrelse i nästan ett år.

– Om man har ett företag som fått pengar från Arbetsförmedlingen för att bedriva verksamhet som Arbetsförmedlingen bestämmer över sitter man på dubbla stolar, jag tycker det är högst olämpligt, säger Gunvor G Ericson (MP), ledamot i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Lagen om jäv

I förvaltningslagen går det att läsa om vad som gäller för styrelseledamöter i statliga myndigheter. Där står det bland annat att ”den som skall handlägga ett ärende är jävig om det finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till hans opartiskhet i ärendet”.

– Ja Ja. Men jag tänkte först att så länge det inte gynnar mig personligen, så tänkte jag i början, säger Joyce Kimwaga Lundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer