Olof Stenberg, utredare på Transportstyrelsen, hoppas att förändringen ska bidra till kortare köer till proven och färre fuskare. Foto: Transportstyrelsen & Fredrik Sandberg/TT

Nya regler för att ta B-körkort från 1 mars

Publicerad

Från och med 1 mars i år ändras reglerna för när man ska ta B-körkort. Teoriprovet måste vara godkänt innan uppkörningen, och fuskar man på provet kommer man kunna åtalas och straffas.

Idag ska körprovet genomföras även om teoriprovet blir underkänt. Men från och med första mars måste teoriprovet vara godkänt för att man ska få göra körprovet. Samtidigt förlängs giltighetstiden för teoriprovet från två månader till fyra månader.

– Under en längre period har vi sett en vikande trend med sämre och sämre provresultat. Som en del i arbetet att vända den här negativa trenden ger vi mer tid till förberedelser inför körprovet, säger Olof Sundberg utredare på Transportstyrelsen.

Kortare köer

Förhoppningen är att fler ska komma förberedda till proven vilket skulle leda till färre omprov och kortare köer till provtillfällena.

Ytterligare en förändring är att man från och med första mars kommer behöva skriva under en försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel innan man skriver teoriprovet. Det i sin tur innebär att man nu kommer kunna åtalas och straffas med böter eller fängelse om man fuskar.

Avskräckande effekt

– Blir man påkommen idag så blir man utskickad och provet avbryts. Man har provat att åtala för det här tidigare men det har behövts mer reglering för att straffa de här fuskarna och det är det vi har kompletterat med nu.

– Vår förhoppning är att det ska ha en avskräckande effekt så vi slipper fuskare.

SVT rapporterade · Hur gick det till när du tog körkort?

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer