Olof Stenberg, utredare på Transportstyrelsen, hoppas att förändringen ska bidra till kortare köer till proven och färre fuskare. Foto: Transportstyrelsen & Fredrik Sandberg/TT

Nya regler för att ta B-körkort från 1 mars

Publicerad
Från och med 1 mars i år ändras reglerna för när man ska ta B-körkort. Teoriprovet måste vara godkänt innan uppkörningen, och fuskar man på provet kommer man kunna åtalas och straffas.

Idag ska körprovet genomföras även om teoriprovet blir underkänt. Men från och med första mars måste teoriprovet vara godkänt för att man ska få göra körprovet. Samtidigt förlängs giltighetstiden för teoriprovet från två månader till fyra månader.

– Under en längre period har vi sett en vikande trend med sämre och sämre provresultat. Som en del i arbetet att vända den här negativa trenden ger vi mer tid till förberedelser inför körprovet, säger Olof Sundberg utredare på Transportstyrelsen.

Kortare köer

Förhoppningen är att fler ska komma förberedda till proven vilket skulle leda till färre omprov och kortare köer till provtillfällena.

Ytterligare en förändring är att man från och med första mars kommer behöva skriva under en försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel innan man skriver teoriprovet. Det i sin tur innebär att man nu kommer kunna åtalas och straffas med böter eller fängelse om man fuskar.

Avskräckande effekt

– Blir man påkommen idag så blir man utskickad och provet avbryts. Man har provat att åtala för det här tidigare men det har behövts mer reglering för att straffa de här fuskarna och det är det vi har kompletterat med nu.

– Vår förhoppning är att det ska ha en avskräckande effekt så vi slipper fuskare.

SVT rapporterade · Hur gick det till när du tog körkort?

07.12
När jag tog så var teoriprovet tvunget vara godkänt o det är flera år sen.
@Anna - Hej Anna, vad intressant! Som reglerna ser ut idag får man göra uppkörningen utan att vara godkänd på teoriprovet. Men från första mars måste teoriprovet vara godkänt för att man ska få göra körprovet. Vänliga hälsningar, Gabrielle Vähämäki, reporter.
07.26
Tänker inte ta körkort. Dyrt och klimatfarligt. Har ADHD
07.26
Levde vid den tidpunkten i Tyskland på grund av min fars arbete utomlands för ett svenskt företag. Där gällde redan vid den tiden de regler som nu införs här för att få körkort. Det är nu nästan 40 år sedan!
07.39
Tycker det är bra att denna regel införs(på nytt eller igen). För många som inte kan trafikreglerna eller vet vad en blinkers är för något
07.40
Jag var förberedd på teorin och hade pluggat och förstått både trafikreglerna och situationer, kan man de två klarar man teori provet.
07.40
Teoriprov klart därefter uppkörning - över 50 år sedan!
07.47
Tog körkort -93. Då var man tvungen att klara teorin först innan uppkörning. Provet var på papper och vissa frågor kunde ha fler svar...vilket var lätt atr missa. :)
07.49
Kuggade 2 el 3 teoriprov men när man ändrade provet så gick det bättre. Klarade körprovet galant.
Skulle nog ha problem med dagens prov som innehåller så mycket mer än ren trafik och körsituationer.
07.49
När jag tog körkort 2006 så var man tvungen att klara teorin innan uppkörning och sen hade man ett år på sig att klara uppkörningen.
07.51
Bokade båda teori muntligt skulle gå först men blev inställd så körde jag upp sen invänta på tid. Så fick jag tid och genomfört teori efteråt. Hade tolk till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer