Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikpolisen Björn Thunblad reder ut vad som gäller för den som ska köra och parkera en elsparkcykel efter den 1 september 2022. Foto: Otilia Bogen

Nya regler för elsparkcyklarna – här är vad som gäller från 1 september

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 september ställs nya krav på den som kör och parkerar en elsparkcykel.

– Det gäller att gå ut hårt i början och visa att det här är de nya reglerna, det är vad som gäller nu. Annars finns det risk att vi får ett felbeteende, säger Björn Thunblad vid trafikpolisen i Eskilstuna.

Samtidigt tycker han att det ska vara lätt att göra rätt, och hoppas att rätt information och en god tillgång till parkeringsplatser ska underlätta för elsparkcyklisterna.

– Vi har en dialog med kommunen som har ett stort ansvar för att upprätta parkeringsplatser, säger han.

På trafikenheten i Eskilstuna kommun har lagändringen dock kommit lite väl fort.

Inte hunnit med

– Vi är vana vid att behöva anpassa oss efter regleringar i lagar, men vanligtvis är det hel- eller halvårsförändringar. Det här beskedet kom i början av sommaren och träder i kraft 1 september, säger Tomas Bonér, enhetschef.

Han berättar att det inte funnits tid för politikerna att fatta något beslut om eventuella nya parkeringsplatser, utan att elsparkcyklarna får samsas med vanliga cyklar i de befintliga cykelställen i alla fall till en början.

– Ser vi behov av fler cykelställ framöver försöker vi lösa det. Eventuella andra parkeringslösningar får vi ha en dialog med elsparkcykelföretagen om, säger han.

I klippet ovanför får du veta vad som gäller för dig som kör elsparkcykel efter den 1 september 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.