Möt Maureen Söderman och Wafai Laila som är två av deltagarna i projektet. Foto: SVT

Nyanlända kulturarbetare i Sörmland får hjälp att hitta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Nyanlända kulturarbetare har genom ett projekt i Katrineholm fått hjälp att etablera sig på den sörmländska arbetsmarknaden.

– De flesta har kommit närmare den kreativa sektorn, säger projektledaren Tamara Valiente.

För två år sedan fick Katrineholms kommun stöd från Europeiska socialfonden för att genomföra projektet KVISK, som har som mål att hitta etableringsvägar för nyanlända kulturarbetare i Sörmland och Östergötland. Det har gett resultat, hävdar Tamara Valiente, som är projektledare.

– Jag blir väldigt glad när jag ser att de flesta av våra deltagare har kunnat komma närmare den kreativa sektorn. Innan de kom till oss var det många som hade tappat hoppet om att de skulle kunna komma in i kultursverige, säger hon.

Katrineholm

Språket en utmaning

Över 120 personer har kontaktats och 65 har deltagit i projektet. Vissa deltagare har fått en praktikplats, andra ett vikariat och några en anställning. Men trots att många nu är ett steg närmare kulturbranschen är språket fortfarande en utmaning och kunskapsnivån varierar mellan deltagarna.  

Vad beror det på?

– Vissa har varit här tills de fick uppehållstillstånd och sedan börjat i etableringen och då börjat SFI. En del har nyligen börjat med att lära sig svenska och vissa har varit tidigare här. Vad vi har märkt tydligt är att utvecklingen av språket har varit jättetydlig, säger Tamara Valiente.

Ny kurs på Eskilstuna folkhögskola

Projektet har även skapat den fem veckor långa kursen ”Introduktion till den kreativa sektorn”, där deltagarna får kunskap om hur den svenska kreativa arbetsmarknaden fungerar. Denna introduktion blir nu en etableringskurs med kulturinriktning på Eskilstuna folkhögskola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Katrineholm

Mer i ämnet