• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Nyanlända i Nyköping får bo på hotell och vandrarhem. Foto: Love Ahlstrand

Nyköping klarar inte bostäder åt nyanlända

Publicerad

Nyköping har svårt att klara mottagandet av nyanlända. Drygt hälften av de som kommunen tagit emot tvingas bo på hotell eller vandrarhem.

Enligt en lag som trädde i kraft förra året ska Sveriges kommuner ta emot ett visst antal personer som fått asyl i landet. Till kommunernas ansvar hör att hjälpa de nyanlända med bostad.

Flera kommuner runt om i landet har meddelat att de inte klarade av att ta emot det antal som de anvisats förra året. SVT:s granskning visar att de flesta kommunerna i Sörmland klarat sin kvot, men i Nyköping ser det annorlunda ut.

Hälften bor på hotell

Kommunens skulle ha anvisats 108 personer, men tog bara emot 94. Av dem fick 50 personer bo på hotell eller vandrarhem. 45 personer gör det fortfarande. Hotellräkningen för dessa ligger på runt en miljon kronor hittills.

Kommunstyrelsens ordförande i Nyköping, Urban Granström (S), tycker dock inte att kommunen har misslyckats med att leva upp till sitt ansvar.

– De som anvisas får någonstans att bo, så jag tycker vi klarar av vårt ansvar, säger han.

Stor bostadsbrist

Anledningen till att så många får bo på hotell eller vandrarhem är att det finns för få tillgängliga bostäder. Något som fått kommunen att börja titta på att bygga modulbostäder.

– Vi tittar på det men det tar tid, säger Urban Granström.

I flera andra kommuner har man redan börjat bygga modulhus, varför dröjer det i Nyköping?

– Vi har tittat på det länge, men i längden är det inte heller en hållbar lösning. Ingen vill bygga en stad med en viss typ av hus för en viss typ av människor.

Är det inte mer hållbart än hotell och vandrarhem?

– Ja, och då kan man säga är det rimligt att på så kort tid ordna bostad åt så många? Jag tror inte vi kommer att klara det under 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.