Hör Jimmy Jansson (S), kommunalråd i Eskilstuna, förklara varför de felaktiga byggnaderna inte kommer behöva rivas. Foto: SVT/Anna Falk

Kommunalråd vill ta bort strandskyddet i efterhand

Uppdaterad
Publicerad

Både tomtägare och kommunen har missat att ett sjönära bostadsområde i Mälarbaden utanför Eskilstuna är strandskyddat. Kommunen har därför på felaktiga grunder beviljat minst ett 40-tal bygglov. Nu vill kommunalråd Jimmy Jansson (S) att detaljplanen ändras så att strandskyddet släcks.

Det var under 2019 som tjänstemän på kommunen upptäckte att något hade gått fel när det gällde strandskyddet i området.

– Både ekologerna och vi miljöinspektörer reagerade. Och vi kan inte bara blunda för det när vi har upptäckt det, då måste det hanteras, säger David Aronsson, miljöinspektör på Eskilstuna kommun.

Vissa byggnader har funnits i många år

Hittills har avvikelser hittats på fler än 40 fastigheter. Det handlar i vissa fall om byggnader som har funnits i många år.

– Det här är inte medvetna svartbyggen. Det här är folk som har gjort de här sakerna utifrån givna instruktioner och nu har vi plötsligt blivit miljöbrottslingar, allihopa, säger Carola Forsell till Sveriges Radio, som var först med att rapportera om misstaget.

Carola Forsell fick bygglov för ett bostadshus i området Mälarbaden för tio år sedan, berättar Sveriges Radio. När kommunen under förra året upptäckte misstaget försökte man ge dispens för bygget i efterhand. Det beslutet har dock upphävts av Länsstyrelsen.

Vill se förnyad detaljplan

Jimmy Jansson, socialdemokratiskt kommunalråd i Eskilstuna, säger att de byggnader som har byggts efter felaktigt beviljat bygglov inte kommer att behöva rivas. I stället vill han se en förnyad detaljplan för området, så att strandskyddet där byggnaderna står tas bort.

Miljöinspektör David Aronsson har inga synpunkter på en sådan lösning.

– Det är en komplex åtgärd men det var vi på miljösidan som lyfte den, för att detaljplanerna i Mälarbaden är lite ovanligt utformade. Och det är kommunen som bestämmer hur man vill att områdena ska vara, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.