Nyköping behöver fler båtplatser i framtiden. Foto: TT

Nyköping ska få fler båtplatser

Publicerad

Närmare 300 nya båtplatser. Det kan bli verklighet i Spelhagshamnen i Nyköping. Kommunen vill ta fram en handlingsplan för hur hamnen ska utvecklas i framtiden.

När hamnområdet i Spelhagen byggs om kommer det att finnas ett större behov av både fler båtplatser och ställplatser för husbilar.

Därför vill kommunen nu ta fram en handlingsplan för hur bland annat småbåtshamnar kan utvecklas i framtiden.

– När vi börjar gå in och bygga bostäder i området behöver vi samtidigt göra en kajförstärkning. Vi behöver titta på det kortsiktiga behovet, var vi kan lägga båtarna temporärt. Vi ser också att vi behöver fler båtplatser ju fler invånare vi blir, säger Katarina Bergkvist, chef på strategienheten på samhällsbyggnadskontoret i Nyköping.

Plats för större båtar

I dag ryms ungefär 455 båtar i Spelhagshamnen. Totalt finns det 991 båtplatser i hela kommunen, men samhällsbyggnadskontoret räknar med att det kan bli närmare 100 fler båtplatser fram till 2020 och 300 fler platser fram till 2030.

När det gäller Spelhagshamnen kan det bli tal om en gästhamn, småbåtsbryggor, bryggor för större fritidsbåtar och plats för större båtar att lägga till.

– Vi ser att det finns en trend att man har större båtar i dag och då har vi sett att vi behöver titta på helheten utifrån båtdjupet och var stora båtar ska kunna vara, säger Katarina Bergkvist.

Kan behöva muddras

Ett problem i Stadsfjärden är det grunda vattendjupet. Vattendjupet i Spelhagshamnen har minskat, då det har fyllts på med slam från Kilaån. Därför kan det finnas behov av muddring.

– Det första vi måste titta på är om det finns behov av ytterligare bryggor. Då behöver vi göra en studie med bottenanalys för att se om det finns behov av muddring.

Nyköpings Segelsällskap kommer att finnas kvar i Spelhagen efter ombyggnationen. Föreningen är positiv till utvecklingen av hamnen, men tycker att det är viktigt att få vara med i kommunens diskussioner.

Vill veta vem som ska hyra

– Vi har aviserat att vi vill vara med och ta hand om hur själva detaljplanen ska se ut. En viktig del är vem som ska arrendera hamnen. Nu har Nyköping Marincentrum haft arrendet, men vi vill diskutera hur det ska se ut i framtiden och eventuellt komma med en egen lösning, säger Karl-Inge Forslund, ordförande för Nyköpings Segelsällskap.

Huruvida föreningen kan tänka sig att arrendera framöver har medlemmarna inte diskuterat än.

Vill behålla sina båtplatser

Karl-Inge Forslund säger att det viktigaste är att inte nya boende med båtar prioriteras före de som redan hyr båtplatser i området.

– Det är viktigt att de som har båtar i Spelhagen får behålla sina båtplatser, så att man inte gör en speciell lösning för de som flyttar hit.

Katarina Bergkvist säger att kommunen i första hand kommer att titta på lösningar för dem som redan är båtägare i hamnen.

– Ingen kommer att bli av med några båtplatser, säger hon.

Ärendet ska tas upp på kommunstyrelsens möte på måndag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer