Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkas patienter som behöver vård på Nyköpings lasarett. Hör Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare, berätta. Foto: SVT

Nyköpings lasarett förberedd på evakuering av patienter efter vattenläckan

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas vatten i kranarna och toaletterna på Nyköpings lasarett. Om läget är fortsatt ansträngt kommer sjukhuset att evakuera sina patienter till andra sjukhus.

Nyköpings lasarett fyllde upp sin vattentankar och behållare när information om vattenläckan utanför Skavsta i Nyköping kom ut. Men vattnet räcker bara till att bedriva den akuta vården.

– Vi ser också till att få fram dricksvatten i flaskor till våra patienter och personal, säger Magnus Johansson, regional sjukvårdsledare.

vattenläckan utanför nyköping

Patienter har fått sätta in plastpåsar i toaletterna eller bäcken. Det har också placerats ut flera portabla toaletter utanför Nyköpings lasarett.

Möjlig evakuering planeras

Sedan förmiddag har blivande föräldrar hänvisats till förlossningen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna och just nu planeras eventuell flytt av 40 inneliggande patienter om vattnet fortsatt uteblir.

– Vi kommer behöva agera redan under eftermiddagen, men vi hoppas hitta lösningar att kunna få tillgång till vatten, säger Magnus Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

vattenläckan utanför nyköping

Mer i ämnet