Barnmorska Ingegerd Kjellberg och kurator Malin Ånelöv visar de brister som finns hos Nyköpings ungdomsmottagning. Foto: SVT

Stora brister hos Nyköpings ungdomsmottagning – gynrum saknar handfat

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings ungdomsmottagning är inte tillgänglig för ungdomar med funktionsnedsättning, dörrarna till samtalsrummen är inte sekretessäkrade och barnmorskorna saknar tillgång till basal hygien. Det är något som personalen påtalat sedan 2011, men än har ingen förändring skett.

Till Nyköpings ungdomsmottagning kommer ungdomar mellan 13 och 23 år för att få svar på frågor om sex, preventivmedel, testa sig för könssjukdomar eller för att få stöd från kurator. Man tar emot drygt 3 500 besök om året.

Men mottagningen har inte haft rätt förutsättningar för att bedriva verksamheten. Det är något som personalen påtalat under flera år, både till ledningen men också i två anmälningar till Arbetsmiljöverket. Sedan 2011 har det varit på tapeten att flytta, men ännu har inget hänt.

– Det är sorgligt, framför allt för våra ungdomars skull, att det är dem det drabbar i slutändan, säger Malin Ånelöv, kurator.

Kan inte följa basal hygien

2016 genomfördes en hygienrond på mottagningen där hygiensjuksköterska konstaterade att man inte har möjlighet att följa basal hygien. Man konstaterade slitna ytskick och att desinfektionsrum och rum för förvaring av medicin saknades.

På mottagningen arbetar sammanlagt tre barnmorskor, som är anställda av Region Sörmland, och tre kuratorer, som är anställda av kommunen. Verksamheten har därmed två huvudmän, som har gemensamt ansvar. Och det är en del av problemet, tror personalen.

– Ja det fastnar liksom uppåt i organisationen tyvärr, att man inte har kunnat komma överens mellan de två huvudmännen, säger Malin Ånelöv.

Ska hitta gemensam lösning

När SVT kontaktar ansvariga chefer, från både regionens och kommunens sida, är det svårt att få någon att ställa upp på intervju och vi bollas runt. Till slut ställer enhetschefen för fastighetsservice i regionen och fastighetschefen från kommunen upp. De har varit medvetna om problemen och håller med om att lokalerna inte är tillräckligt bra.

Men varför har de då inte fått byta lokaler?

– Det finns inte lokaler som är så där jättebra anpassade. Det är ju Region Sörmlands område eller andra privata fastighetsägare som vi tittar på som kan lösa problemet år oss, säger Mikael Karlsson, fastighetschef hos Nyköpings kommun.

Frågan bollas över till regionen.

– Vi har haft ett tidigare arbete som av olika anledningar inte blev av med nya lokaler åt dem. Exakt varför det aldrig gick i mål med den lösningen vet inte jag för det var någonting som inte jag ansvarade för, säger Katarina Josefsson, enhetschef för fastighetsservice inom Region Sörmland.

Men hur ser det ut framåt, kommer Nyköpings ungdomsmottagning få nya lokaler?

– Ja, planeringen pågår för fullt tillsammans med kommunen och med en extern fastighetsägare här i stan att hitta en permanent långsiktig lösning.

Personalen har fått höra det här under många år, vad är det som säger att det kommer att hända någonting nu?

– Just nu tittar både regionen och kommunen tillsammans. Det har varit lite delat förut, men nu sitter vi tillsammans och diskuterar och ska hitta en lösning ihop, Mikael Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.