Många var på plats och såg när kulturarvet brann ner. Foto: Pontus Stenberg

Kyrkorådets ordförande: ”Det är verkligen heltrist”

Publicerad

Kyrkorådets ordförande Ulla-Britt Larsson sörjer att deras klocktorn brann ner under fredagseftermiddagen. Samtidigt berättar hon att ritningarna till klockstaplen finns kvar, och att man skulle kunna bygga en exakt replika.

Det var vid 16.40-tiden på fredagseftermiddagen som Räddningstjänsten fick larm om branden i Östra klocktornet. Man kunde tidigt konstatera att det inte gick att rädda och lät det brinna ner.

TV: Här brinner klocktornet i Nyköping

Ulla-Britt Larsson, Kyrkorådsordförande

– Det är verkligen heltrist. Den låg så vackert på berget och byggnaden var väl underhållen. Det är ju en karaktärsbyggnad i stadsdelen och en av de äldsta byggnaderna i hela staden, säger Ulla-Britt Larsson.

Kan byggas upp igen

Om klocktornet ska ersättas är för tidigt att säga, men kommunalrådet Urban Granström(S) öppnar redan för att diskutera med kyrkan om att bygga något nytt på platsen.

– Vi kommer väl i alla fall titta på att göra något nytt. Sedan vet jag ju inte vad det kan bli, men vi kommer att prata om det med kyrkan, säger Granström.

Ritningar finns

Om det skulle bli aktuellt att bygga upp klocktornet finns det glädjande nyheter.

– Vi har ju ritningar för tornet. Så skulle vi vilja så kan vi återskapa varenda planka och återställa tornet i det skick det var i. Men det är väldigt tidigt att säga i nuläget. Något klocktorn måste vi ju ha i alla fall, säger Ulla-Britt Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer