Imamen Abd al Haqq Kielan reagerar starkt mot motionen om att förbjuda omskärelse av pojkar, som bland annat Nyköpingsmoderaten Anna af Sillén står bakom. Foto: SVT

Nyköpingsmoderater vill förbjuda omskärelse av pojkar

Publicerad

Bakom motionen till partistämman, som hålls om två veckor, står bland annat Nyköpingsmoderaternas gruppledare Anna af Sillén. Hon föreslår att all icke medicinskt motiverad omskärelse av barn under 18 år ska förbjudas.

Även fullmäktigeledamoten Maria Gilstig står bakom motionen, som hävdar att barnets kropp inte är föräldrarnas egendom som de i religionfrihetens namn kan göra vad de vill med. Omskärelse av flickor är förbjuden och samma regler bör gälla också för pojkar.

Omskärelse förekommer mest bland muslimer

I Sverige praktiseras manlig omskärelse i viss mån av judar, men huvudsakligen av muslimer. Imamen Abd al Haqq Kielan reagerar starkt mot motionen.

– Det här är ett tecken på att samhällsklimatet inte tillåter religion. Vi har redan sett här i Eskilstuna hur Moderaterna vill införa slöjförbud. Det här är en tendens i samhället som jag upplever som mycket hotfull och skrämmande, säger han.

Kan man inte se till det lilla gossebarnets integritet och betrakta omskärelsen som ett övergrepp?

– Jag tycker inte man ska kalla det för integritet, utan det är helt enkelt så att föräldrar och familjer har – enligt FN:s deklaration om mänskliga rättigheter – rätt att hålla sin religion och det här är en del av vår religion.

Splittrat Centerparti

Frågan om förbud mot manlig omskärelse diskuterades nyligen på Centerstämman som röstade för att omskärelse ska förbjudas. Därmed körde stämman över partistyrelsen som rekommenderade avslag. Frågan om manlig omskärelse splittrar alltså partiet och partiledaren Annie Lööf tog avstånd från beslutet.

– Jag beklagar det här beslutet som stämman har fattat. Det var ju en enig partistyrelse som yrkade avslag på motionerna om förbud mot manlig omskärelse av barn. Det handlar om minoriteters rättigheter och möjligheter att leva och verka och religionsfriheten håller vi väldigt högt, har hon tidigare sagt.

Kontroversiellt för Moderaterna

Även Moderaterna står splittrade i förbudsfrågan. Motionen har fått stöd av Sörmlandsmoderaternas länsförbund som rekommenderar  partistyrelsen att ställa sig bakom motionen och att frågan utreds. Men partistyrelsen går emot sitt länsförbund och rekommenderar att stämman ska avslå motionen. Frågan är därmed kontroversiell och ingen av förslagsställarna vill medverka i SVT. Anna af Sillén förklarar sin ståndpunkt via sms och skriver så här:

”Vi befinner oss ju i en politikutvecklingsprocess och det här är en komplex fråga. Det är också därför vi föreslår en utredning. Jag åker till stämman för att lyssna på kollegor och goda argument – det är det stämmor är till för. Det är vad jag har att säga, i övrigt avstår jag intervju”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.