Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konststaket i Mariefred lockar besökare: ”Ska stå de kommande 500 åren” Foto: Erika Landt/SVT

Historiskt staket nytt turistmål i Mariefred: ”Ska stå de kommande 500 åren”

Publicerad

Över 70 motiv som skildrar Sveriges historia. Det består Mariefreds nya konstverk av. Ett konstverk som har uppmärksammats internationellt och lockar flera nyfikna besökare till orten.

Konstverket är ett cirka 140 meter långt staket, som är placerat vid Gripsholms värdshus. Verket invigdes i samband med firandet av att det är 500 år sedan som Gustav Vasa i Strängnäs valdes till kung över Sverige.

– Jag ville göra något för att uppmärksamma jubileet, säger Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor.

Uppmärksammas internationellt

Verket har uppmärksammats internationellt, bland annat av BBC:s reseprogram ”The travel show”. Ambitionen är även, enligt Fredrik Åström, att fler ska lockas till Mariefred och flera personer som SVT har pratat med berättar att de åkt dit för att just kolla på det nya konstverket.

–  Det är kul att det satsas lite på kulturen också och historien, säger Anders Wästerlid, som haft sommarstuga i närheten av Mariefred i flera år och passade på att kolla på konstverket.

Hör mer om varför man tror att konstverket kommer hålla i 500 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.