Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto från polisen som visar en beslagtagen hörsnäcka som använts vid fusk. I klippet ovan visar Katarina Törnberg hur det går till när provförrättarna upptäcker fuskarna. Foto: Polisen/SVT

Ny lag ska stoppa fuskare från att göra teoriprov för körkort

Uppdaterad
Publicerad

Varje år upptäcker Trafikverket ett hundratal personer som misstänks ha fuskat på teoriprovet när de ska ta körkort. Men de som fuskar kan trots det göra nya prov. Nu vill regeringen ändra på det med ett nytt lagförslag där fuskare ska kunna stängas av.

– Det känns frustrerande som det är idag, säger Katarina Törnberg, enhetschef för förarprov på Trafikverket i Eskilstuna.

Öronsnäckor och kameror i skjortknappar är en del av de fuskmetoder som finns idag. Sen den 1 mars 2020 är det olagligt att fuska till sig ett körkort. Men lagen har ändå inte kunnat stoppa fuskarna.

Hur länge kan man bli avstängd?

Även personer som dömts för att ha fuskat kan komma tillbaka och skriva provet igen då lagen inte ger något stöd att stänga av dem som fuskar. Därför tror regeringen att det är mer avskräckande att bli avstängd från att göra ett prov än att dömas för brottet som ofta slutar med böter som påföljd. Tanken är att man ska kunna bli avstängd från att göra ett prov i upp till två år.

– Det här blir kännbart direkt, säger Katarina Törnberg.

Siffror som visar antalet fall av fusk på kunskapsprov som upptäckts av Trafikverket. Foto: SVT Design

Två dömda hittills i Sörmland

Sedan 2020 har Trafikverket upptäckt över 300 fall där personer fuskat med teknisk utrustning. I Sörmland har fyra fall lett till rättegång där två personer dömts för att ha fuskat. Men trots att Trafikverket har som policy att alltid polisanmäla upptäckt fusk görs det inte alltid. 2020 upptäcktes 185 fall av fusk vid teoriprov med teknisk utrustning, men myndigheten anmälde endast 118 fall till polisen.

– Jag kan inte svara på varför det ser ut så men det är för stort glapp. Vi måste titta på vår organisation, men vår grund är att alltid polisanmäla all form av fusk, säger Tomas Tronning, säkerhetschef på Trafikverket.

Kan börja nästa år

Det är fortfarande oklart vilken myndighet som kommer att vara ansvarig för avstängningarna. Men tanken är att lagförslaget ska börja gälla från och med den 1 januari 2023.

I videoklippet ovanför visar Katarina Törnberg vid Trafikverket hur det går till när provförrättarna avslöjar misstänkt fusk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.