Urban Granström (S) och Peter Steinmetz vill att Skavsta flygplats ska ta mer plats än tidigare och bli ett resmål i sig. Foto: SVT

Nytt projekt ska göra Skavsta till en resemetropol

Publicerad

Skavsta flygplats fungerar som transportlänk till Stockholm. Men nu vill Nyköpings kommun utveckla området kring flygplatsen till att bli ett resmål i sig.
– Flygplatser jobbar traditionellt med att inte störa, vi vill göra precis tvärtom och göra Skavsta till en tillgång för Nyköping, säger Urban Granström (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Runt Skavsta finns det inte särskilt mycket, det är mest skog, parkeringar och några fält. Bullerregler gör att det inte går att bygga vanliga bostäder här, därför har marken till största delen fått stå orörd.

Hundratusentals besökare

Nu är planen att det ska ändras. Tillsammans med Skanska och Skavsta flygplats har Nyköpings kommun dragit igång ett utvecklingsprojekt vars syfte är att förändra marken kring flygplatsen till ett evenemangsområde som lockar hundratusentals besökare varje år.

– Det kan handla om hotell, restauranger, konferensverksamhet, allt som är beroende av att människor rör sig till en och samma plats, säger Urban Granström (S).

Stor ökning

Skälet till att man vill dra igång nu är att flygtrafiken på Skavsta spås öka kraftigt de närmaste åren. Det tillsammans med byggnationen av Ostlänken, där Skavsta ska få en station, gör att man anser att ett stort underlag till besökare kommer att finnas.

Sammanlagt handlar det om drygt hundra hektar mark som ska utvecklas. Tanken är att en del av den ska avsättas till en temapark som handlar om jordens historia och om hur den kan räddas för framtiden. I de första planerna talas det om att den ska kunna locka runt en halv miljon besökare per år.

– En otroligt intressant idé. Det är ett tidigt skede, men det skulle kunna vara något som gör flygplatsområdet unikt, säger Urban Granström.

Inte bara Stockholm

Från flygplatsens sida ser man stor potential i projektet.

– Som det är tjänar vi mest Stockholm. Det här skulle kunna göra att vi blir ett resmål i sig, säger Skavstas vd Peter Steinmetz.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer