Foto: SVT

Nytt YH-center öppnar i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna kommun vill att antalet yrkeshögskoleutbildningar ska fördubblas till 2017.

Idag finns bara tre yrkeshögskoleutbildningar i Eskilstuna. Det här vill kommunen ändra på, genom att starta ett YH-center, som ska stötta utbildningsanordnare och arbetsgivare när de ansöker om nya utbildningar.

Viljan att starta nya utbildningar finns. Men ansökningar som skickas in till Myndigheten för yrkeshögskolan avslås för det mesta.

YH-center Eskilstuna

– Jag vet att det har varit brister i själva ansökningarna för att arbetsgivare har inte varit tillräckligt med i ansökningsförfarandet, säger Harriet Bergström, områdeschef på arbetsmarknads- och familjeförvaltningen.

Projekt i tre år

Nu hoppas kommunen på en ändring, när man startar ett YH-center, som ska pågå som ett projekt i tre år och sen bli permanent. 2017 ska minst sex yrkeshögskoleutbildningar vara igång.

– Jag tror att det är rimligt. Man kan inte fortsätta bevilja 13 procent yrkeshögskoleutbildning till Sörmland år efter år, när man beviljar i snitt 27 procent i hela landet, säger Harriet Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

YH-center Eskilstuna

Mer i ämnet