Sexåriga Mila Nellmer ska börja i förskoleklass i höst. Foto: SVT

Nu blir förskoleklassen obligatorisk – så påverkas föräldrar och barn

Publicerad

I år blir förskoleklassen obligatorisk för alla sexåringar. En förändring som mest påverkar föräldrarna då man inte längre kan vara ledig med sina barn när helst det passar.

Sofie Nellmer är mamma till sexåriga Mila som ska börja i förskoleklassen till hösten. Att förskoleklassen nu är obligatorisk för alla sexåringar innebär ingen skillnad i verksamhetens innehåll, utan bara att den inte längre går att välja bort.

Skolplikt

– Det känns egentligen som om den redan varit obligatorisk. Den stora förändringen är ju att man inte bara kan vara ledig en dag utan att först söka ledigt, säger Sofie Nellmer.

Det går inte heller att komma in lite senare eftersom barnen har skolplikt.

Lära genom lek

På Lärarförbundet tycker man att det är bra att förskoleklassen blir kvar i sin nuvarande form.

– Det viktiga är att barnen får fortsätta att lära sig saker genom leken och både föräldrar och förskolelärare har tyckt att verksamheten varit bra, säger Cecilia Rahbek Nöhr på Lärarförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.