Assistansbolag krävs på över tre miljoner av Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Ett assistansbolag i Nyköping krävs på drygt tre miljoner av Försäkringskassan, som anser att bolaget felaktigt fått ersättning för att hjälpa en klient mer än hon hade behov av.

Enligt Försäkringskassan har bolaget under drygt två år fått felaktig ersättning för att hjälpa en klient. Försäkringskassan skriver i sin utredning att de felaktiga utbetalningarna orsakats av klienten, som borde ha uppgett att hon blivit bättre och klarade mer själv än när beslutet om assistans fattades.

Borde ha insett

Myndigheten anser också att assistansbolaget borde ha uppmärksammat det ändrade hjälpbehovet och insett att utbetalningarna var fel.

Bolaget ifrågasätter dock flera av Försäkringskassans slutsatser och påpekar bland annat i sitt yttrande att det finns ett domslut från förvaltningsrätten om kvinnans rätt till assistansersättning.

Försäkringskassan menar dock att det inte finns någon anledning att befria bolaget från någon del av återbetalningskravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.