Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad som kan hända nu med de kommunala fritidshusen och vad det pausade kösystemet innebär. Fastighetschef Sarah Helborg Ronélius berättar. Foto: SVT

Oklar framtid för kommunens fritidshus i Oxelösund – nu pausas kön

Publicerad

I flera år har Oxelösundsbor kunnat ställa sig i en kö för att få hyra fritidshus som ägs av kommunen. Men huruvida husen ska vara kvar i kommunens ägo utreds nu och i samband med det pausas kön.

Sedan 90-talet har man som Oxelösundsbo kunnat ställa sig i kö för att hyra ett fritidshus i kommunen. Men om den här kön ska finnas kvar är oklart.

– Vi har fått ett uppdrag av den politiska majoriteten att se över våra fritidshus och hur vi ska göra med dem i framtiden, säger Sarah Helborg Ronélius, fastighetschef på Oxelösunds kommun.

I videon: Hör vilka vilka alternativ för fritidshusen som de utreder.

Kommunen: Kön står still

I dagsläget har kommunen ett 20-tal fritidshus. Majoriteten av dem är uthyrda, medan resterande inte går att hyra ut på grund av renoveringsbehov.

De som hyr husen i dagsläget har långtidsavtal och på grund av det står det mer eller mindre still i kön.

– Det har inte släppts så mycket, helt enkelt. Senast var 2019, säger Sarah Helborg Ronélius.

Vill se över kostnaderna

Det var i samband med att kommunen skulle se över alla sina fastigheter som diskussionen om att man skulle utreda framtiden för fritidshusen togs upp.

– Vi tittar på vad vi har för intäkter och kostnader, säger Dag Bergentoft (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.