Oklart hur sparåtgärder slår

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjer ytterligare en tid innan de anställda inom Sörmlands Media får veta hur stora personalnedskärningar som ska göras på grund av minskade upplagor och vikande intäkter från annonsförsäljningen.

Det framkom idag när koncernchef och vd träffade de anställda på koncernens tre tidningar: Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren och Eskilstuna-Kuriren.

För en tid sedan kom beskedet att resultatet ska stärkas med 30 miljoner kronor och att det innebär nedskärningar i personalstyrkan.

Nattredigering flyttad

– Jag befarar att vi tappar ett antal redaktionella tjänster, säger Sven Rydén, journalistklubbens ordförande på Södermanlands Nyheter.

Tidningen har 37,5 redaktionella tjänster. I dag redigeras det mesta av tidningens material på dagen, men nattredigeringen är numera flyttad till Eskilstuna.

Hoppas på besked

Peter Larsson, ordförande för journalistklubben på Eskilstuna-Kuriren, hoppas att facket får ett besked om besparingsåtgärderna inom en månad. I början av december ska koncernens styrelse ta beslut om budgeten för nästa år.

-Vi är medvetna om att det behövs åtgärder, men ingen redaktion vill tappa folk, säger Peter Larsson.

Individuella uppgörelser

– Vi hoppas att man kan lösa det på frivillig väg genom individuella uppgörelser, istället för att lägga varsel. Så har vi löst det tidigare, i alla fall på EK, säger Peter Larsson.

Journalistklubben på Eskilstuna-Kuriren har ett 50-tal medlemmar.

Förutom de tre tidningarna, ingår även tryckerier, distributionsverksamhet och en del fastigheter i koncernen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.