Ökning av bildelsstölder

Polisen upplever just nu en ny stöldvåg i Mellansverige, där ligor stjäl reservdelar från bilar. Trots stora polisiära insatser mot reservdelsligor fortsätter stölderna att öka även 2017, visar preliminära siffror från Larmtjänst.

Natten mot söndagen greps tre män efter att ha gjort inbrott i 16 bilar av märket BMW i Nyköping. Tidigare i veckan skedde bilinbrott i Örebro och Eskilstuna, men polisen har också haft flera fall i Värmland och på flera orter i Dalarna i förra veckan.

– Det här är återkommande varje år. Man är en vecka på en plats, sen kanske man flyttar till en annan stad, så håller man på där en vecka. Det är tämligen organiserat med ligor som far runt, säger Jan Matern, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Fortsätter öka

Stölderna av dyra reservdelar ökade kraftigt under 2016. Men trots att polisen satt in speciella insatser mot brottstypen och trots ett stort antal gripanden under fjolåret ser det ut som att stölderna fortsätter öka.

Preliminära siffror från branschorganisationen Larmtjänst visar att reservdelsstölderna av krockkuddar, rattar och radio- och navigationsenheter ökat med 30 procent under årets två första månader, jämfört med fjolåret.

– Det är tydligt att det här är en väldigt lönsam business, och att det någonstans finns en efterfrågan, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst.

BMW särskilt drabbade

Förra året handlade 60 procent av stölderna om reservdelar från BMW.

– Jag antar att det finns upparbetade kanaler för att sälja det här till verkstäder i något land där man har behov av BMW-reservdelar. Vi ser ingen skillnad i stöldskyddet. Tvärtemot har BMW gjort mycket kring det här, säger Mats Galvenius.

Polisen misstänker att godset förs ut ur landet för att avyttras i öst.

– Vi vet inte var den sista avsättningsmarknaden är. Det kan vara Ryssland, det kan vara Kina, det vet vi inte. Det finns uppenbarligen oseriösa verkstäder någonstans, säger Mats Galvenius.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer