Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fusket med importhonungen: ”Det är klart att man kan få en honungsliknade produkt” Foto: SVT

Fusket med importhonungen: ”Det är klart att man kan få en honungsliknade produkt”

Publicerad

Sverige importerar honung från många länder och importen är nödvändig, menar ordföranden i Sörmlands biodlardistrikt, Hanne Uddling.

– Vi producerar inte tillräckligt med honung i Sverige och det är bra med ett billigt alternativ för dem som kanske inte har råd med svensk honung. Men man blir lite misstänksam när den importerade honungen säljs väldigt billigt, säger hon.

I mars presenterade OLAF, EU:s bedrägeribyrå, en rapport som visade att det i flera fall var tillsatser i honungen och att det ibland också var oklart vilket som var honungens ursprungsland.

– Honung ska vara en ren naturprodukt, hundra procent honung, punkt slut, säger Hanne Uddling.

I konkurrensen mellan den billigare importerade honungen och den svenska, riskerar den svenska att dra det kortaste strået. Vilket kan medföra att ännu fler biodlare ger upp sin verksamhet.

– Det är ingen bra ekvation. Egentligen skulle vi behöva dubbelt så många bin i Sverige än vad vi har i dag eftersom vi inte producerar det vi konsumerar. Det är hela tanken om att vara självförsörjande, säger Hanne Uddling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.