Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med föreningen Waalid på nattvandring i Fröslund i Eskilstuna. Foto: SVT

Föreningen Waalid nattvandrar – vill få ut fler vuxna på gatorna i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna Hassan och Abdikadir beslutade sig för tre år sedan för att börja med nattvandring för att göra Eskilstuna lite tryggare.

– Vi har själva barn och vill att alla föräldrar ska känna sig trygga, säger Hassan Osman i föreningen Waalid.

Föreningen, som har sitt namn från somaliskans ord för föräldrar, brukar bland annat vandra i stadsdelarna Fröslunda, Nyfors och Lagersberg.

När SVT är på besök en vårkväll har de sällskap av somaliska kvinnoföreningen och Pingstkyrkan. Fler vuxna behövs på kvällarna menar Abdikadir Ali.

Skjutningar i Eskilstuna

– Vi tänkte att om alla föreningar här kunde nattvandra tillsammans, så skulle det bli jättebra och tryggare i vårt område, säger han.

Vill ge tillbaka

En av dem som är med under kvällen är Abdiaziz Warsame, som fick hjälp av föreningen att lämna den kriminella banan.

– Jag känner att jag vill ge tillbaka den hjälp som jag fick, säger han.

Från kommunens sida ser man positivt på att föreningar väljer att nattvandra.

– Det är viktigt med fler vuxna ute i den offentliga miljön, säger Eva Carlsson, brottsförebyggande samordnare inom Eskilstuna kommun.

Kompletterar kommunen

Föreningen är ett komplement till den kommunala verksamheten som fritidsgårdar, mötesplatser och Trygga ungas mobila samverkansteam.

– Har man bara bestämt sig, kan man göra det. Vi får inga pengar från någon och vi gör det här för våra barn, säger Abdikadir Ali.

Till hösten får föreningen reda på om de kan få en del av Rekarnemiljonen, ett bidrag till föreningar och trygghetsskapande initiativ, som man har ansökt om från en bank i Eskilstuna.

I videoklippet ovanför möter du nattvandrarna i föreningen Waalid när de är ute på gatorna i Fröslunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar i Eskilstuna

Mer i ämnet