Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biblioteksassisten Martina Nystedt berättar att man hittat knark i bokhyllor och sprutor i toaletterna. I klippet ovan visar hon hur var man har gjort fynden och hon berättar också vilken skillnad det har gjort att ha väktare. Foto: SVT

Öppen droghandel på stadsbiblioteket i Eskilstuna – personalen larmar: Gör knarkfynd i bokhyllorna

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med stök på landets bibliotek, enligt fackförbundet DIK. På stadsbiblioteket i Eskilstuna vittnar personal om öppen droghandel och att man gjort knarkfynd i bokhyllorna. Nu har man satt in väktare för att få ordning på problemen.

Biblioteksassistent Martina Nystedt säger att både personal och besökare känt sig otrygga och att det flera gånger varit obehaglig stämning där besökare själva gått till receptionen och bett personal larma väktare.

– Vi hittar sprutor inne i toaletterna. Man har till och med hittat droger bland bokhyllorna och vi har fått kontakta polisen, säger Martina Nystedt.

Tog in väktare

Situationen på biblioteket blev ohållbar och därför beslutade bibliotekschefen Birgitta Edvardsson att ha en stationerad väktare på plats från december till och med trettonhelgen.

– Vi bad personalen att anmäla när det var bråk och oro och när vi såg hur mycket det var förstod vi att vi behövde ta in väktare ytterligare en period, säger hon.

”Vi kan inte tillåta langning”

Och nu kommer man alltså att ha väktare på heltid hela februari. Hittills har väktarna kostat över 150 000 kronor och man har på grund av det fått senarelägga en anställning. Men hon betonar att man tagit in vikarier för att täcka luckan under den här tiden.

Är det rimligt att lägga så mycket pengar?

– Det är klart att man hellre vill lägga pengarna på annat men vi kan inte tillåta langning eller att man nyttjar droger eller alkohol på biblioteket, säger Birgitta Edvardsson.

Få personer portas

Från och med den 1 juli 2022 blev det möjligt för bibliotek och badhus att ansöka om tillträdesförbud. Det innebär att man kan porta en besökare som vid upprepade gånger betett sig illa.

Ansökan görs via en åklagare som beslutar om man ska utfärda ett tillträdesförbud. Ett beslut som sen prövas av tingsrätten.

Sedan lagen infördes har totalt 12 beslut utfärdats på landets 1 072 folkbibliotek, enligt siffror från Åklagarmyndigheten. I Sörmland finns det inget tillträdesförbud på länets 28 stadsbibliotek.

– Problemet är att det är någon som måste se till att den personen inte kommer in på biblioteket, och vem är då det? Alla måste då veta vem det är som inte får komma, säger Birgitta Edvardsson.

BEslut om tillträdesförbud på landets folkbibliotek

2022: 3

2023: 7

2024: 2 (till och med 31 januari)

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.