Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är kritiska till regionstyrelsens omfattande sparpaket. Hör mer om vilka andra åtgärder de föreslår i klippet. Foto: SVT

V-förslaget: Höja skatten med minst 50 öre för att rädda vården

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionen kritiserar det omfattande sparpaketet på över en miljard kronor som klubbades igenom i regionstyrelsen i Region Sörmland under tisdagen. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet föreslår andra åtgärder.

Sparpaketet, som röstades igenom av de fyra styrande partierna (M, KD, C och Vfp) samt Sverigedemokraterna, innebär bland annat omfattande nedskärningar inom flera verksamhetsområden och att 700 tjänster inom regionen hotas.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet framför allt på grund av att 700 tjänster hotas och att vården därmed riskerar att försämras för regionens invånare.

– Det är inte möjligt att upprätthålla dagens vårdkvalitet med färre medarbetare, säger Lotta Back, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Sörmland.

S deltog inte i beslutet

Socialdemokraterna menar att många delar av sparpaketet är bra, men att åtgärdernas konsekvenser hade behövt utredas tidigare i år. Därför valde partiet att inte delta i beslutet.

– Vi känner inte till konsekvenserna av förslagen som ska utredas, därför har vi svårt att ta ställning till sparpaketet, säger oppositionsregionrådet Monica Johansson (S).

I videon berättar Monica Johansson (S) och Lotta Back (V) om vad S och V hade gjort för att råda bot på regionens underskott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.