Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sjuksköterskorna oroas inför minskningen av hyrpersonal. Hör sjuksköterskan Lovisa Eriksson om läget på ortopeden. Foto: SVT

Ortopedsköterskan Lovisa om minskningen av hyrpersonal: ”Känns otryggt här just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskorna på ortopedkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna är oroliga. Sedan tidigare är arbetsbelastningen hög och nu tror flera att minskningen av hyrpersonal i slutändan kan drabba patienterna.

– Just nu har vi 24 vårdplatser och vi har överbeläggningar i stort sett varje vecka. Försvinner våra hyrsköterskor kommer vi att behöva gå ner i antalet vårdplatser, säger sjuksköterskan Sara Hellström.

Från 1 februari ska Region Sörmland minska på mängden inhyrd vårdpersonal, något som fått sjuksköterskorna på ortopedkliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna att reagera. 

Ortopedkliniken får i nuläget behålla sina hyrsköterskor, men bara fem veckor åt gången. 

– Våra chefer ansöker om att få behålla hyrsköterskorna för fem veckor i taget och när den dispensen går ut får de söka igen, säger Sara Hellström.

Vill rekrytera egen personal

Magnus Johansson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Sörmland, har tidigare sagt att det pågår rekryteringsprocesser för att hitta egna sjuksköterskor så att inte vården ska påverkas.

Under onsdagseftermiddagen kommer sjukvårdsledningen inom regionen att hålla en presskonferens om hur man ska jobba för att minska antalet hyrsköterskor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.