Det försämrade säkerhetspolitiska läget i omvärlden har gjort att Caroline Holmberg i Eskilstuna fått mer att göra på jobbet. Foto: SVT

Osäkrare i omvärlden – då är det högtryck på Fortifikationsverket i Eskilstuna

Uppdaterad
Publicerad

Att det svenska försvaret rustar upp på grund av det försämrade säkerhetspolitiska läget betyder högtryck för personalen på myndigheten Fortifikationsverket i Eskilstuna. – Aldrig en nackdel med en säker orderingång, säger upphandlaren Caroline Holmberg.

Det försämrade säkerhetspolitiska läget i omvärlden har gjort att det svenska försvaret fått mer resurser. Det innebär också att gamla, slitna försvarsbyggnader rustas upp och att sådant som sålts köps tillbaka igen. Nyligen köpte staten tillbaka marinhamnen i Fårösund på Gotland av en privat ägare för 20 miljoner kronor.

Fördubblade investeringar

Ansvaret för det här har myndigheten Fortifikationsverket och trenden märks tydligt i myndighetens årsredovisning. Förra året investerade verket för 2,2 miljarder kronor i renovering och nybyggnad av olika fastigheter, en fördubbling mot året före. Och prognosen för 2019 är en investeringsutgift på närmare tre miljarder.

Det här innebär att myndighetens 120 anställda i Eskilstuna fått mycket mer att göra på jobbet.

– Det är tufft men som upphandlare är det ju aldrig en nackdel med en säker orderingång, säger upphandlaren Caroline Holmberg.

På torsdagen var ÖB Micael Bydén på besök, inbjuden av Fortfikationsverket för att tala med personalen. SVT fick inte vara med under personalmötet så vad som sades där är oklart.

ÖB vill ha mer pengar

– Vi kommer från en period av avveckling som vi nu svänger om. Det innebär att trycket blir högre och vi måste utveckla våra samarbetsformer, sade Micael Bydén i en kommentar efter mötet.

Sedan tidigare är det känt att ÖB begärt närmare sex miljarder kronor mer för den kommande treårsperioden till försvaret. En del av pengarna ska gå till att öka antalet värnpliktiga ännu mer, till 6 000 unga män och kvinnor 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.