Han lär ut hjärt- och lungräddning – för hundar: ”Tror det är få som känner till”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieläraren Oskar Fransson har specialiserat sig på hjärt- och lungräddning (HLR) på hundar. Något som få känner till när SVT frågar runt bland hundägare.

– Jag hade nog inte hört talas om det heller innan jag blev hundlärare, säger Oskar Fransson.

För några månader sedan kontaktades Oskar av brukshundsklubben och ville att han skulle visa hur HLR på hundar går till.

– Att man kan göra det på en hund hade jag aldrig trott, säger Peter Ståhl som varit hundägare i 10 år.

Intresset växer

Även de lokala medierna intresserade sig för ämnet och sedan dess har Oskar, som är lärare på Realgymnasiet i Nyköping, blivit kontaktad av andra organisationer som vill veta hur det går till.

– Jag är egentligen gymnasielärare och det här ingår i elevernas utbildning men visst kanske jag kan göra besök vid enstaka tillfällen.

Viktigt med kunskap

Oskar Fransson understryker dock vikten av att inte utföra HLR utan ordentlig kunskap.

– Man ska alltid uppsöka veterinärvård direkt, men eftersom det inte finns någon ambulans som kommer så kan det vara ett sätt att hålla hunden vid liv. Du måste dock veta vad du gör för annars kan du orsaka värre skador.

I videoklippet ovanför ser du hur hjärt- och lungräddning på en hund går till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.