Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör trafikpolisen Thomas Bonn berätta vad du som bilist bör tänka på för att minska på risken att åka på vilt. Foto: SVT

Över 60 viltolyckor på mindre än ett dygn i region Öst: ”Lätt att man tummar på hastigheten”

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tiden har det varit en mängd viltolyckor i region Öst där Sörmland och Östergötland ingår. På mindre än ett dygn var det över 60 viltolyckor under förra veckan och nu går polisen ut med en uppmaning till bilister att sänka hastigheten.

– Det är lätt att man tummar på hastigheten, säger trafikpolisen Thomas Bonn.

Thomas Bonn har varit trafikpolis i många år och han säger att det inte är ovanligt att det sker många olyckor vi den här tiden på året.

– Det är ett antal vilt som är ute och rör sig under hösten och vintern. Vi människor är också ute i skogen under jaktsäsongen och då söker djuren sig upp mot vägarna för att ta sig över, säger han.

Bara i år har det skett över 1 600 viltolyckor i Sörmland och under förra året rörde det sig om över 3 600, enligt det nationella viltolycksrådet.

– Ju högre hastighet desto längre bromssträcka. Man måste vara vaksam, säger Thomas Bonn.

Vad bör man mer tänka på som bilist? I klippet ovan ger trafikpolisen Thomas Bonn tre tips.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.